Krémová květáková polévka

Krémová květáková polévka
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    40 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    50 min

Polévka z květáku je jemná, sytá a příjemně zahřívá – ideální volba pro chladnější dny. Její sametová textura a jemná chuť potěší milovníky tradiční i moderní kuchyně.

Krémová květáková polévka je naprosto jednoduchý zeleninový krém se smetanou, který připraví hravě i začátečník. Polévku jsem doplnil o parmazánový květák, který připravíte tak, že si pár drobných růžiček dáte stranou a orestujete je společně s parmazánem dozlatova. Parmazán polévku skvěle doplňuje, takže je obsažen nejen v polévce, ale i v ozdobě.

Suroviny na krémovou květákovou polévku

  • 2 lžíce másla
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česnek
  • 1 ks květák
  • 1 ks větší brambora
  • 1-2 litry vývar / voda
  • 1 lžička tymiánu
  • 200 ml smetany na vaření
  • 50 g parmazánu
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • sůl, černý pepř

TIP: Pokud máte rádi pikantní chutě, doporučuji přidat půl lžičky sušené pálivé papriky.

Krémová květáková polévka postup přípravy

  1. Květák si rozdělte na růžičky a z celkového množství si zhruba 100 g malých kousků odložte stranou do misky – použijete je později na ozdobu. Bramboru oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Cibuli a česnek očistěte a pokrájejte nahrubo.
  2. V hrnci si rozpusťte máslo a orestujte na něm cibuli s česnekem, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte květák (kromě odložené části) a krátce ho opečte, aby se rozvinula jeho chuť. Poté přidejte nakrájenou bramboru, zalijte vše vývarem nebo vodou tak, aby byla zelenina ponořená, přidejte tymián a přiveďte k varu. Vařte, dokud vše nezměkne.
  3. Zatímco se polévka vaří, připravte si ozdobu: malé růžičky květáku zakapejte olivovým olejem, posypte jemně strouhaným parmazánem a důkladně promíchejte. Restujte na pánvi dozlatova za stálého míchání.
  4. Když je zelenina měkká, rozmixujte polévku dohladka tyčovým mixérem. Přidejte smetanu a parmazán, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Krátce prohřejte a při podávání ozdobte restovaným květákem s parmazánem.

Chutnala vám krémová květáková polévka? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Krémová květáková polévka

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.